Maak van je werk je passie, 5 tips!

Home/Loopbaancoaching/Maak van je werk je passie, 5 tips!

Maak van je werk je passie, 5 tips!

Wanneer je vanuit passie leeft en werkt zit je regelmatig in een flow. Je voelt je goed en het werk kost je geen energie. Sterker nog, je krijgt er energie van! Als je werkt vanuit je passie vergeet je de tijd en ga je helemaal op in wat je aan het doen bent.

Weet jij al waar jouw hart sneller van gaat kloppen? En als je deze vraag al met JA kunt beantwoorden, weet je dan hoe je dit om moet zetten in een fijne carrière? Helaas is het onvermijdelijk dat als je van je passie/hobby je werk maakt, de relatie hiermee zal veranderen. Je inkomen verdienen met iets wat je leuk vindt om te doen, zal er automatisch voor zorgen dat je het minder leuk gaat vinden.

 Draai het om!

Een hobby is iets wat je in je vrije tijd doet, waar je blij van wordt en waar je jezelf in kunt verliezen. Maar wat nu als er aan deze hobby ineens deadlines zitten? Of dat je ineens een bepaalde productie moet halen? Maakte je vroeger 3 houten tafels per jaar omdat je dat zo leuk vond en je er ook goed in was…. Moet je nu ineens 3 houten tafels per maand opleveren om voldoende inkomen te generen.

Werken met passie is dus niet automatisch: Iets doen wat je heel erg leuk vind! Wel kun je kijken welke elementen er uit je hobby of passie erg leuk zijn en kun je uitzoeken hoe je dit kunt integreren in je huidige baan. Onderzoek wat “werk” voor jou betekent. Wat wil je er uit halen?

Hoe? Dat lees je in de onderstaande tips:

1. Luister naar jezelf!

Als je denkt aan je huidige baan, welke gevoelens komen er dan bij je op? Zijn dit gevoelens van blijheid, onafhankelijkheid, plezier en/of creativiteit? Of voel je je juist geïrriteerd,  verveeld, boos, verontwaardigd, leeg en/of- lusteloos? Vervelende gevoelens zijn waarschuwingssignalen, zij geven jou een signaal dat je te weinig passie in je werk hebt en dat je behoeftes niet vervuld worden.

Ieder mens streeft naar vervulling van zijn of haar behoefte, wanneer deze vervuld zijn dan voel je je goed en ben je gelukkig. Wanneer dat niet het geval is, merk je dat direct omdat je niet goed in je vel zit en iets mist in je leven. Neem jezelf en jouw behoefte serieus, doe het niet af met: Ach, het valt wel mee en verwacht ook niet dat het vanzelf overgaat. Kom in actie!

2. Ontwikkel jezelf!

Nu je hebt toegegeven dat er een probleem is kun je je afvragen wat de kern van dat probleem is. Wat is de oorzaak? Om een positieve verandering te maken, moet je weten wat er voor jou mis gaat, in je werk of in jezelf.

Veel mensen bedenken steeds weer excuses om maar niet in actie te hoeven komen of zoeken de schuld buiten zichzelf. En klagen is makkelijker dan toegeven dat je zelf iets niet goed hebt gedaan en dit aan te pakken. Veel mensen zijn bang voor verandering maar soms nog banger voor succes. Hierdoor missen ze tal van mogelijkheden. Als je je dit realiseert en voor jezelf oplost ben je klaar om de kansen op je werk te benutten en meer zelfontplooiing te realiseren waardoor je weer voldoening uit je werk haalt.

3. Benut je talent!

Het is belangrijk om te ontdekken waar je heel goed in bent. Veel mensen vinden dit moeilijk om van zichzelf te zeggen. Stel jezelf eens de vraag: Wat gaat mij nu heel gemakkelijk af? Informeer ook eens bij vrienden en kennissen naar wat zij vinden dat je echt goed kunt. De meeste mensen onderschatten zichzelf en denken dat hun talent niet zo bijzonder is of dat iedereen dat toch kan of weet. Mensen zijn blind voor hun eigen talent! Vind het raakvlak tussen wat je graag doet en waarin je heel erg goed in bent en kijk eens hoe je dit kunt integreren in je eigen (toekomstige) werk.

4. Houd je doel voor ogen

In elke baan zijn er taken die leuk vindt om te doen en taken waar je van baalt. En de taken die je liever niet doet kosten juist vaak veel tijd en energie. Administratie, emails, adhoc zaken kunnen soms zo veel tijd kosten dat het een baan op zich wordt.

De kunst is om je niet te laten opslokken door al deze kleine taken. Als je je daarop focust, komt er niets van je lange termijn (carrière)doelen.  Als ik alles in mijn huis eerst op zou ruimen alvorens ik aan mijn blog zou mogen beginnen, dan was volgend jaar de eerste blog nog steeds niet gepost.

Denk bij het uitvoeren van je dagelijkse taken na over welke manier ze bijdragen aan je einddoel. Wanneer je je realiseert dat dit de opstapjes zijn naar wat je wilt bereiken ontwikkel je weer passie voor wat je aan het doen bent.

5. Blijf jezelf uitdagen 

Tegenwoordig is de werkdruk in veel bedrijven erg hoog, mensen raken burn-out of verliezen het plezier in hun werk. Maar waar veel minder over gesproken wordt, is de groep mensen die iedere vorm van uitdaging in hun werk missen en bijna bore-out raken! Voor deze mensen geldt dat hun werk te routinematig is en hierdoor verliezen ze alle interesse.

Je vindt hier een balans in door ervoor te zorgen dat je werk niet te stressvol en uitdagend is maar ook niet te makkelijk. Wanneer je in die “flow” zit, heb niet alleen focus en concentratie, maar haal je ook voldoening uit je werk. Soms moet je de lat dus wat hoger leggen voor jezelf.

Conclusie

Als je weet wat werk voor jou betekent en welke waarden in je werk belangrijk zijn kun je aan de slag. Wacht niet tot morgen of totdat de zomer voorbij is maar probeer vandaag al kleine stappen te zetten en probeer toe te groeien naar de carrière die je wenst. Blijf niet met een knagend gevoel rondlopen maar kom in actie. Vaak kunnen een aantal kleine aanpassingen in je huidige baan er al voor zorgen dat je meer werkplezier ervaart en je weer in die flow terecht komt!

 

Deel dit artikel met je netwerk

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel