Online sollicitatiegesprek? 15 voorBEELDIGE succestips

Home/Loopbaancoaching/Online sollicitatiegesprek? 15 voorBEELDIGE succestips

Online sollicitatiegesprek? 15 voorBEELDIGE succestips

  • online sollicitatiegesprek

De afgelopen 2 jaar heb ik veel vragen gekregen over het online sollicitatiegesprek. Niet zo’n gekke vraag natuurlijk in tijden zoals deze waarbij er bijna meer online dan offline gebeurt.

Op alle fronten is een video sollicitatie anders dan een face-to-face gesprek. Zo zijn er voordelen. Je hebt geen reistijd (en dus ook geen navigatie- en of fileproblemen). En er is geen entree die je moet zoeken. Natuurlijk zijn er ook nadelen. Je wordt niet gerustgesteld door een vriendelijke receptioniste. Je proeft de sfeer niet zoals bij een bezoek. En dan zijn er nog valkuilen, zeker als je technisch wat minder onderlegd bent.

Geen zorgen. Hieronder lees je alle adviezen en tips die ik de afgelopen 2 jaar heb gegeven gebundeld bij elkaar. Doe er je voordeel mee en maak er een voorBEELDIG online sollicitatiegesprek van!

15 praktische tips voor een succesvol online sollicitatiegesprek

Tip 1: Zorg dat je technisch goed voorbereid bent

Achterhaal vooraf welke tool er wordt gebruikt om te bellen. Meestal is dit Zoom, Teams of Skype. Installeer ruim op tijd de app op je laptop of computer en zorg dat je de omgeving al een keer bekeken hebt. Soms kun je je vooraf al registeren, dit voorkomt weer wat gedoe op het moment suprême. Het beste is om dit even te testen/oefenen met een bekende. Zo ben je al een beetje gewend aan de nieuwe sollicitatieomgeving en dat zorgt ervoor dat je meer op je gemak bent in het echte gesprek. Kom je er niet uit, download dan de handleiding en oefen tot je vertrouwd bent met het programma.

Tip 2: Test je beeld en geluid en oefen met harder en zachter zetten

Gebruik eventueel oortjes, zodat je je goed op het geluid kunt concentreren. De kans dat je het geluid harder of zachter wilt zetten, bestaat. Zorg dus dat je precies weet hoe je dit doet. Check ook of het nodig is om documenten of een digitale presentatie te delen. Neem dit mee in je technische voorbereiding zodat het tijdens het gesprek niet voor stress of haperingen zorgt.

Tip 3: Zorg voor een rustige achtergrond

Ga goed in het licht staan, bij voorkeur daglicht. Als je met je rug naar het raam toe gaat zitten, kan dit ervoor zorgen dat je gezicht te donker wordt en wegvalt. Over alles wat in beeld te zien is kunnen vragen komen. Wees daarop voorbereid en vraag je af of dat ook hetgeen is dat je wilt vertellen over jezelf.

Tip 4: Een online sollicitatiegesprek als feedbackmechanisme

Wil je je video sollicitatie graag terugzien om ervan te kunnen leren? Stem dit dan vooraf af met je gesprekspartner. Neem nooit een video op zonder toestemming. In het kader van de AVG moet ook de toekomstige werkgever toestemming vragen aan jou. Het terugkijken van je eigen sollicitatie video is heel leerzaam. Je kunt dan achteraf analyseren wat goed was en wat je eventueel een volgende keer beter kunt doen.

Tip 5: Check je internetverbinding

Het lijkt misschien overbodig maar als je in huis woont met meerdere personen is het handig aan te geven dat jij een belangrijk online gesprek hebt. Vraag je huisgenoten om op dat tijdstip niet teveel gebruik te maken van WiFi. Dit komt de kwaliteit van je verbinding ten goede. Heb je ook beschikking over een bekabelde verbinding, zet die dan ook klaar als je twijfelt aan de stabiliteit van je internet. En zorg ook altijd voor een volle batterij van je laptop of sluit je laptop aan op het lichtnet.

Check ook vooraf waar in huis je de beste verbinding hebt en ruim daar een plekje in voor je gesprek.

Tip 6: Hou je opgeladen telefoon in de buurt

Maak een goede indruk en verzamel vooraf ook het telefoonnummer van je gesprekpartner. Mocht het online videogesprek helemaal misgaan om technische redenen, kun je altijd nog terugvallen op je telefoon.

Tip 7: Hang een A4’tje met NIET STOREN op de (voor)deur

Zul je net zien: de pakketdienst die blijft bellen of de buurvrouw die precies op het verkeerde moment aan de deur staat en maar niet weggaat omdat ze ziet dat je thuis bent. Dat wil je echt niet. Met een simpel A4’tje voorkom je deze ruis.

Tip 8: Kleed je netjes, net zoals bij een echte sollicitatie

Kies voor een outfit die je ook aan zou trekken als je een face-to-facegesprek hebt. Een valkuil van solliciteren vanuit een thuissituatie is dat je je ook zo gaat gedragen als thuis. Vermijd huispakken. Er netjes uitzien vergroot je zelfvertrouwen en zorgt voor een competente uitstraling.

Bonustip: trek ook niet zomaar je jasje aan op je joggingbroek. Besteed ook aandacht aan de delen die niet in beeld zijn. Je weet tenslotte nooit of je ineens moet opstaan.

Tip 9: Besteed aandacht aan je online profiel

Check even of je jezelf geen rare accountnaam hebt gegeven. En of de profielfoto die je aan de tool hebt gekoppeld ook geschikt is voor iets formeels zoals een online sollicitatiegesprek. Kortom, zorg dat ook je eerste online indruk in orde is.

Tip 10: Op de juiste ooghoogte achter je laptop

Zorg ervoor dat de lens van je laptop ongeveer op ooghoogte staat. Met een standaard of boeken kun je het precies zo regelen dat de verhoudingen kloppen.

Tip 11: Maak oogcontact

Dit is misschien wel de voornaamste tip. Het allerbelangrijkste bij ieder sollicitatiegesprek, dus ook bij online solliciteren, is verbinding maken. En daar is maar één manier voor, het maken van oogcontact. Dus kijk in de lens en doe alsof er een echt persoon achter zit. Wissel dit af met het kijken naar je gesprekspartner op het beeldscherm.

Tip 12: Je beeldscherm is geen spiegel

Een van de grootste ergernissen vind ik persoonlijk als mensen het beeldscherm gebruiken als spiegel. Ze kijken steeds naar zichzelf om te checken of ze er nog goed uit zien. Pas hiermee op, want een ander kan dit merken. Blijf ook van je haar of je gezicht af, dit maakt een onzekere indruk.

Tip 13: Wees op tijd

Log zeker al 15 minuten eerder in dan je online sollicitatiegesprek begint. Hierdoor heb je nog kans om eventuele opstartproblemen te tackelen en jezelf optimaal te positioneren achter het scherm.

Sluit alle andere programma’s en apps af. Denk vooral ook aan het uitzetten van meldingen. Je wilt niet dat er tijdens het gesprek een melding in beeld komt waarin je vriend vertelt dat hij je zo mist. Dat leidt niet alleen af, het is ook niet professioneel.

 Tip 14: Zorg voor een creatief persoonlijk object in de buurt

Een veel gestelde sollicitatievraag is: stel jezelf eens voor aan de hand van een voorwerp dat binnen handbereik (in dezelfde kamer) ligt. Slim als je dus alvast iets klaarlegt waaromheen je een leuk verhaal over jezelf kunt vertellen.

Tip 15: Gun jezelf een krachtig en energiek gesprek

Een handige manier om jezelf optimaal te presenteren is om vooraf even lekker wat muziek te luisteren waardoor jij je op je best voelt. Doe eventueel een dansje, gooi je schouders lekker los en doe wat ademhalingen om jezelf optimaal te focussen.

Wees een ster met STARR

Uiteraard is er nog veel meer te vertellen over het voeren van een (online) sollicitatiegesprek. Lees bijvoorbeeld mijn blog over de STARR-methode. Dat is nog steeds de meest gebruikte interviewtechniek, zowel online als face-to-face.

Wil je nog meer tips en alles weten over hoe je succesvol solliciteert en jouw kansen op die baan enorm vergroot? Check dan zeker of de zeer complete online training Solliciteren met Plezier iets voor jou is.

 

 

 

Deel dit artikel met je netwerk

Geef een reactie

Titel